Återbruk av isolering – lönsamt för alla
Byggbranschen producerar stora mängder med avfall och sätter stor press på miljön med avseende på utsläpp och råvaruuttag. Återvinning har länge haft stort fokus i hela samhället och nu är det återbruk som är på allas läppar inom byggindustrin.
Isolering som material är generellt svårt att återvinna. Mineralull sorteras idag som ej återvinningsbart på återvinningsstationen. Är den helt ren och i stort sett oanvänd kan den återvinnas till nytt isoleringsmaterial i annat fall går den till deponi.
Återbruk av lösull fungerar utmärkt
Men som återbruk fungerar isolering i form av lösull utmärkt. På plats i befintligt projekt är lösullen oftast helt oskadad och genom att suga ut den på plats och lagerhålla den kan lösullen användas på nytt. Det går också utmärkt att flytta lösullen från en del av ett renoveringsprojekt till en annan del under pågående arbete. Det här återbruket av isoleringsmaterial sparar både pengar och ger enormt stora miljövinster. Man undviker helt deponi av isoleringsmaterialet och kan i stället använda det på nytt.
Vi har genomfört ett flertal lyckade projekt i samarbete med både stora och små byggherrar.
Här är ett exempel på lyckat projekt i samarbete med Krafta Entreprenad AB på uppdrag av Micasa och Skanska:
Projektet innebar en ombyggnad och renovering av vindsutrymmen i en fastighet i Stockholm. Utrymmet hade flertalet ventilationsaggregat och en isolering som består av lösull i form av glasull.
Steg 1. Vi suger ut den del av vinden som skall renoveras och lagerhåller lösullen.
Steg 2. När första delen av renoveringen är klar suger vi ut resten av vinden och blåser in den samtidigt med samma maskin på första delen som är klar. Vi passar även på att komplettera isoleringstjockleken med ny lösull.
Steg 3. När den sista delen är klar så tar vi den lagerhållna isoleringen och blåser tillbaka den på plats och kompletterar tjockleken.
Återbruket i projektet besparade atmosfären 4 453 kg CO2e, vilket motsvarar ungefär 2 000 körda mil med bensinbil.
Kontakta oss om du vill veta mer om isolering och återbruk